onderteken de petitie!

Teken de petitie op www.zorggeenmarkt.nl!

maandag 15 maart 2010

Brandbrief: HART VOOR DE ZORG

Beste collega's,

Donderdag 4 maart jongstleden presenteerde onze Directeur Algemene Zaken Alex Kolder de gevolgen van de (geplande) bezuinigingen voor de financiële situatie van GGZ inGeest.

Naar onze mening werd hier voor de zoveelste maal aangetoond dat de GGZ in de problemen zit en dat onze managers geen andere keus lijken te hebben dan ervoor te zorgen dat de instelling het hoofd boven het bezuinigingswater houdt.
De verkapte marktwerking die CDA-minister Ab Klink inmiddels heeft ingevoerd speelt een enorm grote rol hierin en het ziet er naar uit dat het in de komende jaren alleen maar erger zal worden.

Gelukkig zien we binnen de politiek langzamerhand meer twijfel ontstaan over de marktwerking in de gezondheidszorg. Klink houdt dan wel krampachtig vast aan zijn ingestelde beleid, maar het is inmiddels niet meer alleen de SP die de desastreuze gevolgen van de marktwerking benoemt. Ook de PvdA heeft zich nu expliciet uitgesproken TEGEN de marktwerking.

NU is het moment om je kans te grijpen en een verschil te maken. Laat je niet verleiden om toe te geven aan het gevoel van onafwendbaarheid, aan overspoelende drukte of aan het idee dat het toch allemaal geen zin heeft. NU is het moment om iets te doen. Zo is er in ieder geval de mogelijkheid om een nieuw kabinet te kiezen, en te kiezen voor een partij die WEL hart voor de zorg heeft.

Heb jij hart voor je werk en voor je patiënten, sluit je dan aan bij onze actie, want wij hebben HART voor de zorg!
Vul onze enquête in en kijk op ons blog: www.ggzinactie.blogspot.com

Met HARTelijke groet,

Mireille Boerma en Frans Muller

dinsdag 23 februari 2010

Bijeenkomst GGZinActie 21-01-2010

Een maand geleden kwam GGZinActie weer bijeen. Helaas met weinig deelnemers, maar wel met Thijs Stoop. Thijs is lid van de Raad van Bestuur en was op uitnodiging bij onze bijeenkomst aanwezig.
Tijdens deze bijeenkomst, waarin Mireille ook het laatste rapport van “Zorg geen markt” (Kleur Bekennen) presenteerde, werd gediscussieerd over de mogelijkheden die wij binnen onze instelling en op de werkvloer hebben, om onze Raad van Bestuur positief te stimuleren. Doel daarbij is om mensen alert te houden, wakker te houden, en gericht te houden op behoud van kwalitatief goede zorg in een tijd waarin we regelmatig het gevoel hebben dat de poten onder onze stoel worden weggezaagd.
Het was heel prettig om te merken dat de Raad van Bestuur dit gevoel deelt. Bovendien bleek dat zij allerlei initiatieven ondernemen om de politiek en de zorgverzekeraar bij de huidige praktijk te betrekken en gevoelig te maken voor de nood die heerst. Deze initiatieven blijken alleen niet gecommuniceerd (of in ieder geval niet doeltreffend gecommuniceerd) te worden naar de werkvloer.
In de afsluiting van onze bijeenkomst is gesproken over wat wij als medewerkers kunnen doen en dat bleek nog niet gemakkelijk. Wel kwam ter sprake dat de actiegroep “De GGZ laat zich horen” een landelijke actie voorbereidt, en wij zijn zeker van plan ons hierbij aan te sluiten. Wat we nou praktisch kunnen doen binnen onze eigen instelling is vooralsnog niet eenduidig.
Uiteindelijk hebben Frans en Mireille besloten hierover te brainstormen en de uitkomst daarvan vervolgens via mail en weblog aan jullie, collega’s, voor te leggen.
Wij hopen op veel reacties maar roepen jullie hierbij ook op om ideeën op de weblog te zetten! (zie onder dit bericht: klik op “reacties”).

zondag 17 januari 2010

GGZ inActie toch op intranet......?

Beste collega's,
het is toch gelukt...even stond GGZinActie op intranet!
Ik heb een berichtje naar de intranetbeheerder gestuurd met het verzoek onze aankomende bijeenkomst ( 21 januari, 17.30 uur, de Amstelmere) op de agenda op intranet te plaatsen.
Tot mijn grote verbazing verscheen het bericht niet daar, maar wel in de eerder ontzegde nieuwskolom en op het prikbord.
Nu is de nieuwswaarde van alles wat daar verschijnt van korte duur. In no time ben je weer van het scherm verdwenen.
Desalniettemin toch de moeite waard om op dit weblog te noemen.

Aankomende donderdag komen we weer bij elkaar en deze keer hebben wij uitgenodigd de heer Thijs Stoop, lid van de raad van bestuur en voorheen werkzaam bij zorgverzekeraar Agis.
Wij hopen u in grote getalen te mogen verwelkomen!

maandag 4 januari 2010

INTRANET WEIGERT GGZinActie !

Beste collega's,
zoals afgesproken heb ik een stukje geschreven en de intranet-beheerder gevraagd dit te plaatsen. Tot mijn verrassing werd dit verzoek, alhoewel eerder telefonisch toegezegd, afgewezen. De reden: "intranet ondersteunt het beleid van De Organisatie, en geen individuele initiatieven".
Wij kunnen ons niet aan de indruk onttrekken dat GGZ inActie meer is dan een individueel initiatief. Sterker nog, gezien de reacties die wij vanuit allerlei echelonen krijgen, lijkt het er sterk op dat GGZ inActie de mening van velen vertegenwoordigt.
Ook het verzoek aan de locale teamleiders om het gewraakte stukje op hun locale site-onderdeel te zetten heeft tot niets geleid.
Dat betekent dat wij een andere weg hebben gekozen: een weblog!
Vanaf nu zal iedereen die aan onze bijeenkomsten deelneemt lid worden van de weblog en daarop alle informatie kunnen lezen.
Wij hopen hiermee bij te dragen aan vrijheid van meningsuiting en de mogelijkheid die vrije mening met elkaar te delen. Voel u vrij om reacties op onze berichten op dit weblog te plaatsen!
ACTIE!!!

Notulen Eerste Bijeenkomst Actiecomité – De Amstelmere - d.d. 17-09-09

Aanwezig:
Mireille Boerma (notulen), Frans Müller, Stephen van Loo, Ineke Overtoom, Ysk Vondeling, Herman Klijn, Anneke Munnik, Koos Otten, Alex Helmantel, Steven Kalff, Jettie Renkema, Barbara Buis, Marianne Bergh, Rolf Schwarz, Alie van Loon, Alex Kolder.

1. Opening
a. Alle aanwezigen krijgen de button “GGZ inActie”.
b. Er wordt pizza besteld en Het Management trakteert.

2. Rondvraag
a. Inventariseren wat de motivatie is van de deelnemers om naar deze bijeenkomst te komen. Dit varieert van:
I Toenemende werkdruk
II Zorg om zelf en collega’s
III Zorg om behoud van kwaliteit
IV Zorg om tekort aan contact met management
V Gevoel niet gehoord/niet serieus genomen te worden
VI Gevoel dat Raad van Bestuur / management ‘niets
doet’ maar klakkeloos de opdrachten van de overheid volgt.

3. Jaarplan
a. Kernwaarden: ‘betrokken, ambitieus en betrouwbaar’.
b. Goed faciliteren van organisatorische veranderingen.
c. Waarborgen van kwaliteit.

4. Visie
Iedereen deelt de mening dat de kwaliteit voorop moet staan.

5. Focus van actie
Niet ‘actie tegen’, maar ‘actie voor kwaliteit’.

6. Conclusie
a. Iedereen wil iets doen; er is veel onvrede maar het is moeilijk om een goede richting te kiezen.
b. Alex Kolder is aanwezig en geeft veel toelichting. Hij benadrukt met name veelvuldig dat veel werkdruk verminderd kan worden door facilitatie en organisatorische veranderingen.
c. De aanwezigheid van Alex Kolder heeft enerzijds extra informatie gegeven maar anderzijds de ruimte om vrijuit te praten gevoelsmatig wat beperkt.
d. Er wordt voor gekozen om allereerst zicht te gaan krijgen op daadwerkelijke knelpunten en te proberen om aan te sluiten bij de landelijke actiegroep.

7. Afspraken
a. Iedereen wordt aangemoedigd om voorbeelden te verzamelen waar de kwaliteit in de praktijk in de knel komt, en deze te mailen naar Mireille of Frans.
b. Er wordt een volgende bijeenkomst georganiseerd waar deze maal geen ‘management’ aanwezig zal zijn, zodat men wat meer vrijuit kan spreken. Een andere keer zal het management echter wel op uitnodiging bij de bijeenkomsten kunnen komen.
c. Mireille zal contact zoeken met de cliëntenraad met de bedoeling deze bij onze actie te betrekken.
d. Mireille en Frans willen graag met het management in overleg over organisatorische veranderingen die De Werkvloer beter faciliteren!
e. Mireille en Frans zullen een stukje op intranet laten plaatsen.
f. Mireille en Frans leggen contact met het actiecomité 'De GGZ laat zich horen' (zie bijgevoegde meest recente nieuwsbrief).
g. Datum volgende bijeenkomst van het actiecomité Zwaar Weer:
DONDERDAG 29 OKTOBER 17.30 – 19.00 UUR
Amstelmere - personeelsrestaurant

Notulen Tweede Bijeenkomst GGZ inActie – de Amstelmere - 29-10-09

1. Opening
a. Alle aanwezigen krijgen de button “GGZinActie”
b. Er wordt pizza besteld.
c. Speciale dank gaat uit naar de afgevaardigden van de cliëntenraad en de ondernemingsraad dat zij bij deze bijeenkomst aanwezig zijn.

2. “Sluipend kwaliteitsverlies in de GGZ”
Op de tweede bijeenkomst van GGZinActie kwam Nienke van Sambeek (psycholoog en studente Medische Antropologie en Sociologie) vertellen over “Sluipend kwaliteitsverlies in de GGZ”, waarover zij haar masterscriptie had geschreven. De lezing riep veel herkenning op bij de aanwezigen. Zo werd duidelijk dat, alhoewel de DBC’s bedoeld zijn ter verbetering van transparantie, kwaliteit en het centraal stellen van de cliënt, dit in praktijk niet zo ervaren wordt. DBC’s verhogen de bureaucratie en maken de procedures juist minder doorzichtig. Bovendien betekenen DBC’s dat verzekeraars inzicht krijgen in de diagnose van de patiënt, een punt waartegen m.n. vrijgevestigden zich omwille van de privacy van de cliënt hevig verzetten. In praktijk blijken professionals zich op allerlei manieren tegen DBC’s te verzetten. Dat doen zij door zich er niet aan te houden, door wel een DBC te boeken maar ondertussen een eigen plan uit te voeren of door creatief met DBC’s om te gaan. Daarbij ontstaat een nieuwe werkelijkheid: men lijkt zich prima aan te passen maar ondertussen wordt het onderliggend probleem niet zichtbaar! Daarmee snijden professionals zich zelf in de vingers, want als na verloop van tijd blijkt dat DBC’s nog steeds gepaard gaan met allerlei ondoorzichtige werkwijzen kan dat grote gevolgen hebben voor de financiering. Feitelijk roept van Sambeek hiermee op om consequent en duidelijk uit te komen voor de problemen die ontstaan zodat deze snel zichtbaar worden en aangepakt kunnen worden.

3. Inventarisatie knelpunten op de werkvloer
a. door de wachtlijsten worden op het moment patiënten verwezen naar niet-deskundige collega’s (bijvoorbeeld iemand voor psychotherapie naar een SPV, of iemand voor sociaal-psychiatrische begeleiding naar een psychotherapeut).
b. de combinatie van verschillende therapievormen is niet goed meer mogelijk. Het lijkt er op dat de ‘holistische therapie’ is losgelaten. Patiënten moeten dit zelf maar elders gaan regelen.
c. verlies van de diëtiste: die is te duur om in de DBC te houden, maar diëtistes van buiten weten vaak onvoldoende over de specifieke psychiatrische problematiek en de lijnen zijn te lang om goed samen te werken.
d. de richtlijn persoonlijkheidsstoornissen: een langer durende behandeling levert minder kosten op voor de maatschappij. Een voorbeeld van hoe het ook moet kunnen?
e. de trajectkosten zijn te hoog, DUS er moeten meer intakes gedaan worden. Maar kortdurend behandelen is nauwelijks mogelijk gezien de complexe problematiek die naar onze polikliniek wordt verwezen. Gevolg: iedereen stroomt vol terwijl er nauwelijks uitstroom is. Voor intakes is dus minder tijd, dus die worden korter en kwalitatief steeds minder.
De discussie had nog veel langer kunnen duren maar daarvoor was te weinig tijd!

4. Conclusie
Grotere macht van de verzekeraars, DBC’s en schaapachtig gedrag van professionals leidt tot een sluipend kwaliteitsverlies in de GGZ. Het is zaak om ons hiervan bewust te worden en ook anderen om ons heen hiervan bewust te maken. Geen creatieve oplossingen meer, maar de rug recht om dat wat echt nodig is ook hard te maken naar ons management!

5. Afspraken
a. M.Boerma schrijft notulen
b. M.Boerma schrijft stukje voor intranet
c. Cliëntenraad zal GGZinActie in de centrale cliëntenraad inbrengen
d. H.Thie zal vertaalslag maken naar OR over GGZinActie.
e. Voor de volgende bijeenkomst zal dhr Thijs Stoop (Raad van Bestuur) worden uitgenodigd. Dhr Stoop werkte voorheen bij Agis. Wij zijn erg benieuwd naar zijn visie op onze zorgen.

6. Datum volgende bijeenkomst
21 januari 2010 in het personeelsrestaurant van 17.30 – 19.00 uur.

Start Actiecomité in Amstelmere


Uit groeiende onvrede met de weg die de GGZ is ingeslagen hebben Frans Müller en Mireille Boerma, SPV en psychiater op de locatie Amstelveen, een actiecomité opgericht.
Zij willen zich aansluiten bij de landelijke actiegroep “deggzlaatzichhoren” en het sluipend kwaliteitsverlies in de GGZ duidelijk maken, door collega’s hiervan bewust te maken en samen knelpunten op de werkvloer te inventariseren. Hiermee willen zij bereiken dat professionals in de GGZ niet meer door zorgverzekeraars laten bepalen welke zorg zij bieden, maar zich weer hard maken voor kwalitatief goede zorg.
Inmiddels zijn er in Amstelveen 2 bijeenkomsten geweest waarbij ook afgevaardigden van de cliëntenraad en de ondernemingsraad aanwezig waren.
Het actiecomité GGZ inActie roept collega’s van andere locaties op tot dezelfde beweging. Uiteraard zijn collega’s van andere locaties ook op bijeenkomsten in Amstelveen welkom.
Voor meer informatie: f.muller@ggzingeest.nl of m.boerma@ggzingeest.nl